Viktor & Rolf couture 2015: boerderij chique

Viktor & Rolf timmeren al jaren aan de weg als het gaat om couture. Onze favoriete Nederlandse designers deden Parijs afgelopen week weer versteld staan met hun bijzondere collectie voor de lente. Alhoewel alle looks bestonden uit dezelfde elementen kwamen er verrassende resultaten naar voren en was de show een groot succes.

Boerin meets fashionista

Als echte boerinnetjes liepen de modellen over de catwalk. Slippers aan de voeten, een strohoedje op het hoofd en allemaal vergelijkbare jurkjes met bloemenprints. Viktor en Rolf werkten samen met het bedrijf Vlisco uit Helmond. Zij maken al sinds 1846 stoffen die enorm populair zijn in Afrika en zijn meesters in het bedrukken van stoffen. Andere opvallende details aan de collectie was het gebruik van veel zijde en de grote ornamenten die aan de jurken hingen: die waren gemaakt met hulp van een 3D-printer! De heren hebben zich voor de prints laten inspireren door Vincent van Gogh omdat ze beiden goed snappen hoe moeilijk het leven van een kunstenaar kan zijn.

Klein maar fijn

Naarmate de show vorderde werden de looks steeds extravaganter. Het begon met simpele jurkjes maar het eindigde met overdadig versierde jurken en enorme strohoeden en kapsels. De collectie was niet groot. Slechts twintig looks kwamen voorbij op de catwalk. Toch lijkt het Viktor en Rolf niets te doen. Ze maken al jaren dingen waar zij achterstaan, doen alles op hun eigen manier en hebben een bijzondere visie. Waarom een collectie van ruim zestig couture looks creëren terwijl je met twintig jurken net zo’n statement kunt maken?

Tekst Max Herlings 

Foto: Pixabay