Dieeten? Niet nodig als je deze tips volgt!

Druk, druk, druk, je kent dat wel. Zeker voor de vrouw die een geweldige carrière aan het maken is en daarnaast nog moet zorgen voor het huishouden, echtgenoot en kids.  Of de zelfstandige vrouw die de hele dag in haar eigen winkel probeert de kost te verdienen. Zo kunnen we nog wel een aantal voorbeelden noemen van vrouwen die gewoon lekker druk bezig.

Echter één probleem: het is ook nog belangrijk voor je om goede en gezonde voeding naar binnen te krijgen. Soms heb je het zo druk dat je maaltijden overslaat of volstaat met kant en klaar. Je moet dat drukke leven wel kunnen volhouden en dat kost energie. Een uitgebalanceerd dieet is daarom onmisbaar voor “the busy woman”.

We geven hier een aantal regels voor je die gemakkelijk te volgen zijn zonder dat je er al te veel moeite voor hoeft te doen en die er voor zorgen dat je de dag zonder problemen doorkomt.

Ontbijt

Sta vooral op tijd zodat je alvorens je naar je werk gaat eerst een stevig ontbijt naar binnen krijgt. Dit is essentieel om je bloedsuikerspiegel te herstellen na een nacht rust. Neem je geen ontbijt dan krijg je halverwege de ochtend een bloedsuikerspiegel crash, die je stemming, energie en concentratie behoorlijk aantast. Het vermindert ook je stofwisseling , wat betekent dat je lichaam calorieën niet effectief zal verbranden . Baseer je ontbijt op langzaam verteerbare koolhydraten met eiwitten voor een duurzame energie in de ochtend. Goede keuzes hiervoor zijn pap , muesli, eieren of gebakken bonen op volkoren toast.

Eiwitten

Een lunch met eiwitrijke voedingsmiddelen bevordert de mentale alertheid in de middag. Ga voor een salade met mager vlees of ei en een klein broodje.

Vocht

Drink voldoende vocht gedurende de dag. Het liefst water en kruidenthee. Uitdroging beïnvloed je humeur, concentratie en energie. Hoeveel je moet drinken verschilt per persoon, je activiteit en hoe warm het is. Ga er van uit dat je plas strogeel moet zijn dan alles ok.

Sla maaltijden op

Kook altijd een flinke hoeveelheid: soepen, stoofschotels, pasta’s, etc. Er is plaats genoeg in je vrieskast om ze te bewaren. Zo heb je altijd een gezonde maaltijd klaar voor gebruik mocht je laat thuis komen, moe zijn of geen zin om te koken. Je komt zo ook niet in de verleiding om een kant en klaar maaltijd te pakken of iets te gaan afhalen.

Koffie

Cafeïne is kleine hoeveelheden is goed voor een tijdelijke boost. Vermijd echter te veel cafeïne omdat die de prikkelbaarheid doet toenemen en slapeloze nachten. Drie tot vier koppen koffie per dag is meer dan voldoende.

Dagboek

Houd een dagboek bij van wat je elke dag eet. Je kunt altijd teruggrijpen en kijken wat je al hebt gedaan om een gezond en evenwichtig dieet te volgen. Een stimulans om door te gaan.

Evenwicht op je bord

Zorg voor een uitgebalanceerde maaltijd. Een derde moet bestaan uit koolhydraten: pasta, brood, aardappelen, een derde uit groenten en fruit en een derde uit vis, vlees of zuivelproducten.

Gezonde vetten

Gezond vet is een noodzaak. Het helpt met het in stand houden van het energieniveau en voorkomt stress. Gezond vet zit bijvoorbeeld in eieren, avocado’s en olijven.

Verstandig snacken

Een snack vult het gat tussen de maaltijden en voorkomt energie dips die het moeilijk kunnen maken om de dag door te komen. Een mix van koolhydraten , eiwitten en vetten is belangrijk om je spijsvertering te vertragen en te zorgen voor duurzame energie. Wortelen en komkommers gedoopt in humus of noten zijn een goede keuze. Of ga voor fruit.

Magnesium

Magnesium ontspant je lichaam en helpt je om te gaan met een hectisch leven. Zorg dus het op niveau te houden. Sesamzaadjes bij je ontbijt, spinazie bij het diner, een handvol Braziliaanse noten of amandelen ‘s avonds helpen allemaal.

Ga voor groen

Zorg voor een goede groenverdeling over de dag. Groenten en fruit zorgen voor je essentiële vitaminen, mineralen en antioxidanten. Denk aan broccoli, komkommer, appels etc.

IJzer

Een vrouwenlichaam heeft meer behoefte aan ijzer vooral door ijzerverlies tijdens de menstruatie. Houd je ijzerniveau dus op peil door het eten van mager vlees, eieren, groenten en granen. Bij mager vlees kun je denken aan kip en kalkoen.

Iron ladies!

Belangrijk is dat je je gedraagt als een ijzeren lady. Sterk en vastberaden, gesterkt door een gezond en uitgebalanceerd dieet. Laat je dieet de motor zijn van je dagelijks leven, een goed gesmeerde motor die zorgt dat je er tegen aan kunt!

Foto: Pexels