Raw Food: lifestyle trend

Raw food is de term voor het gebruik van voedingsmiddelen in hun natuurlijke rauwe gesteldheid zonder dat ze bereid zijn door middel van koken, bakken, braden of een andere vorm van verhitting. Wanneer iemands voedsel uit 75 tot 100% uit rauw voedsel bestaat wordt hij beschouwd als een aanhanger van het raw food.

Raw food

De term raw food wordt ook wel aangeduid met living food “levend voedsel”. Hiermee wordt dan bedoeld dat de microben die zich van nature in de voedingsmiddelen bevinden, zoals vitamines en enzymen, niet door verhitting gedood zijn bij de bereiding, maar nog leven zodat zij na de consumptie van het voedsel hun functie bij onder andere de spijsvertering ten volle kunnen uitoefenen.

Zout en azijn

Meestal wordt ook het gebruik van kunstmatige toevoegingen vermeden bij het nuttigen van enkel rauw voedsel. Een aantal ervan zoals de conserveermiddelen zout en azijn worden toegevoegd om net als bij verhitting microben in voedingsmiddelen te doden.

Voordelen

Volgens degenen die enkel rauw voedsel eten heeft dit veel voordelen. Wanneer iemand niet rauw voedsel eet, raakt het lichaam verzuurd. Hierdoor kunnen ziektes ontstaan. Het eten van rauw voedsel bevordert een slank lichaam en voorkomt of geneest chronische ziektes. Gekookt voedsel veroorzaakt volgende de raw fooders juist chronische ziekten. De enzymen en microbacteriën in rauw voedsel bevorderen de stofwisseling en helpen het immuunsysteem. Rauw voedsel heeft een hogere voedingswaarde dan gekookte voedsel.

Nadelen

Tegenover de voordelen staan ook nadelen. Voedingsmiddelen kunnen giftig zijn als ze niet verhit worden. Spruiten, aardappelen, rauw vlees, rauwe eieren en onverhitte melk zijn hier voorbeelden van. Calcium- en ijzergebrek kunnen gevolgen zijn van alleen eten van rauw voedsel.  Gebrek aan vitamine B12, botontkalking en tanderosie kunnen voorkomen.

Welke producten worden gezien als gezond in de ogen van de raw food volgers?

Fruit, oftewel alle soorten eetbare plantenvruchten die zoet of zuur zijn van smaak.

Groenten

  • Vruchtgroenten als tomaten, paprika’s, komkommers, augurken, etc.
  • Bladgroenten als sla, andijvie, spinazie, prei, enz.; de meeste soorten hiervan zijn puur niet of nauwelijks rauw eetbaar, maar wel als ingrediënt van salades.
  • Stengelgroenten , bijvoorbeeld rabarber.
  • Wortelgroenten, penen, bietjes, radijsjes, knolselderij, etc.
  • Kiemgroenten als alfalfa, taugé, tuinkers, broccoli- en radijskiemen.
  • Tarwegras geperst tot tarwegras sap en zeewier.

Noten, zaden, pitten en granen; ter bevordering van de eetbaarheid en de vertering worden bepaalde noten, pitten, zaden en granen soms eerst in water geweekt, of genuttigd in combinatie met waterrijke vruchten.

Dierlijke producten: aanhangers van raw food eten rauwe dierlijke producten zoals rauw vlees, ongekookte dierlijke melk en rauwe eieren.

Let wel: het rauw voedsel mag wel verwarmd worden, maar niet meer dan tot maximaal 40 – 48 graden afhankelijk van het dieet.

Het volgen van een raw food dieet is een persoonlijke keuze die iemand maakt. Net als bij veel diëten zijn voor- en nadelen, die iemand zal moeten afwegen of ze wel geschikt zijn voor zijn/haar lichaam.

Foto: Kaboompics