Duurzame kleding: Fair Fashion

Groen leven en bewust omgaan met het milieu hoeft niet saai te zijn. Fair fashion is tegenwoordig ook vertegenwoordigd in de modewereld .  Groene mode is kleding die voldoet aan de eisen van de modetrends en op een ecologisch verantwoorde manier gemaakt is met milieuvriendelijke materialen en maatschappelijk verantwoorde productiemethoden. 

De productie van kleding kan het milieu op diverse manieren belasten door het gebruik van pesticiden bij de teelt van vezelgewassen en door het gebruik van chemicaliën en kleurstoffen bij de productie van synthetisch weefsel.

Duurzame kleding: Fair Fashion. Lees hier alles over duurzame kleding en Fair Fashion. Eco en milieubewuste fashion is de dag vandaag erg belangrijk.

Duurzame of eco-vriendelijke kleding is het alternatief. Kleding gemaakt van biologische vezels. Bijvoorbeeld biologisch geteelde katoen, katoen geteeld zonder het gebruik van kunstmest en pesticiden. Insecten worden bestreden door inzet van andere vijandige insecten. Het katoen wordt met de hand geplukt. De teelt van katoen wordt gemengd met granen en groenten om uitputting van het land te voorkomen.

Wil je ook meehelpen aan minder belasting voor het milieu door milieuvriendelijke kleding te kopen, kijk dan allereerst naar de speciale keurmerken die gebruikt worden om ze te onderscheiden van gewone kleding. Deze keurmerken kun je vinden op kleding die onder bepaalde voorwaarden en eisen is geproduceerd.

Global Organic Textile Standard (GOTS)

Kledingstukken met dit keurmerk zijn vervaardigd met milieuvriendelijke chemicaliën en waterzuivering bij de fabrieken. Verder stelt de GOTS eisen aan de teelt van de gewassen en arbeidsvoorwaarden (b.v. geen kinderarbeid en veilige en hygiënische werkomstandigheden. In het etiket is het percentage biologische vezels vermeld. Dit moet tenminste 70% zijn voor de graad “bereid met biologische producten”  en 95% voor “biologisch”.

Duurzame kleding: Fair Fashion. Lees hier alles over duurzame kleding en Fair Fashion. Eco en milieubewuste fashion is de dag vandaag erg belangrijk.

Organic Exchange

Dit keurmerk voldoet aan minder eisen dan GOTS. Het percentage biologisch gekweekte katoen moet tenminste 5% zijn. Het juiste percentage staat vermeld in het etiket van het kledingstuk. Bij de teelt mag geen gebruik gemaakt worden van synthetische bestrijdingsmiddelen, genetisch gemodificeerde organismen en kunstmest. Er worden geen eigen gesteld aan het productieproces en arbeidsvoorwaarden. 

Ecolabel

Het ecolabel wordt toegekend aan kleding die milieuvriendelijk geproduceerd is. Het ecolabel stelt eisen aan bestrijdingsmiddelen, chemicaliën en bevordert het gebruik van vezels uit biologische landbouw.

Biologisch katoen

Veel kledingmerken en kledinglijnen voeren hun eigen label om aan te geven dat de kleding (gedeeltelijk) gemaakt is van biologische katoen. Dat wil zeggen katoen geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.  De meeste labels vallen onder de eisen van Organic Exchange. Eén van de labels die erg actief is op dit gebied is H&M die elk seizoen een Conscious collectie lanceert. Alle items uit deze collectie zijn gemaakt van duurzame materialen. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van biologisch katoen, gerecycled polyester, gerecycled polyamide en Tencel.

Duurzame kleding: Fair Fashion. Lees hier alles over duurzame kleding en Fair Fashion. Eco en milieubewuste fashion is de dag vandaag erg belangrijk.