Hermès tassen: het ultieme statussymbool

Hermès tassen wie kent ze niet én wie wilt ze niet? We kunnen gerust zeggen dat de tassen afkomstig van huize Hermès behoren tot de meest gewilde tassen ter wereld en dat ze stuk voor stuk iconisch zijn. Je kunt in het bezit zijn van een Louis Vuitton of Chanel 2.55, maar je bereikt pas een echte sterrenstatus als je met een Hermès tas bungelt aan je arm. Dat maakt een tas van Hermès anders dan andere tassen.

Duur

Ze zijn duurder, maar daarmee ook tijdlozer en klassieker dan geen andere tas op deze aardbol. Een it-bag kunnen we een Hermès tas eigenlijk niet noemen, aangezien ze nooit in, uit of populair zijn. De tassen van Hermès zijn niet aan trends onderhevig en zijn voor altijd. Niet voor niets liepen onze moeders en oma’s al met een ‘echte’ rond. Het luxe modehuis opgericht door Thierry Hermès in 1837 weet wat mooi is én wat mooi blijft. En daar mag je best wat voor betalen, toch?

Handgemaakt

Een echte Hermès bag- het ultieme statussymbool onder de tassen? Jazeker. Maar daarnaast zijn de tassen ook gemaakt van excellente kwaliteit. De tassen worden stuk voor stuk met de hand gemaakt door opgeleide ambachtslieden in een atelier in Parijs. Ambachtslieden maken een tas vaak van A tot Z. Het duurt dan ook even voordat ze dit vak onder de knie hebben. Een opleiding leerbewerking en vijf jaar interne scholing is nodig voordat ze het vak beheersen van het maken van een tas.

En uitwijken naar lageloonlanden, lopende band werk? Dat komt niet voor bij het modehuis. Terwijl een groot aantal modehuizen uitwijkt naar China om de productiekosten te verlagen, zet Hermès ‘slechts’ vakbekwame experts in. Hermes is één van de weinige modehuizen die geen gebruik maakt van productiemachines bij het maken van de tassen. Je kunt je dus voorstellen dat een Birkin niet 1-2-3 is gemaakt. De productietijd van een Birkin bedraagt zo’n 20 uur.

Kelly & Birkin

De twee bekendste tassen zijn de Kelly en de Birkin en dat deze een paar centen kosten? Dat is een ding dat zeker is. Deze twee tassen schrijven inmiddels modegeschiedenis, maar hoe is dat zo gekomen?

Hermès Kelly

Iedereen denkt dat de Kelly bag van Hermès is ontworpen voor actrice Grace Kelly, maar wat velen niet weten is dat deze tas al bestond voordat het de naam kreeg. Het ontwerp is afkomstig uit 1935 en was destijds redelijk undercover. Totdat Grace Kelly werd gefotografeerd, terwijl ze haar zwangerschap met de tas probeerde te verbergen. Voer voor de pers en daarmee ook wereldwijde faam voor de tas. Vrouwen gingen massaal opzoek naar de ‘Kelly’-tas en het tijdschrift Life-waar de tas in werd getoond tijdens een fotoshoot met Catherine Deneuve- ging hierin mee. De Kelly bag van Hermès was officieel geboren!

Hermès Birkin

Tja, wat moeten we hierover zeggen: hét ultieme statussymbool, de crème de la crème, de kers op de taart,  de Rolls Royce onder de tassen en ga zo nog maar even door. De Hermès Birkin is wél vernoemd naar Jane Birkin en daadwerkelijk ook voor haar ontworpen. Dit verhaal is iets bekender dan dat van de Kelly bag, maar net zo leuk. Jane Birkin zat tijdens een vlucht in 1983 naast Jean Louis Dumas die destijds aan het hoofd stond van het modehuis. Jane liet haar Hermès-agenda vallen waar vervolgens al haar spullen uitvielen. Jane was not amused en klaagde dat ze geen agenda kon vinden die groot genoeg was voor het opbergen van al haar papieren, net als een tas met voldoende vakken. Dumas beloofde een tas voor haar te laten maken en de rest is eigenlijk geschiedenis. De Birkin bag is inmiddels een van de meest gewilde én gekopieerde tas aller tijden, want laten we eerlijk zijn: niet iedereen kan dit betalen op het hoogtepunt waren de wachtlijsten voor een Birkin opgelopen tot zes jaar.

Fake Hermès

En zes jaar wachten op een tas? Daar heeft niet iedereen zin in. Geen wonder dus dat de Franse politie in 2012 een criminele organisatie oprolde die handelde in perfecte kopieën van Hermès tassen. De tassen werden verkocht aan klanten in Rusland, Azië en het Midden-Oosten voor bijna het bedrag van een echte Hermès! Waarom? Het omzeilen van wachtlijsten speelde hierbij een grote rol. Het erge hieraan was dat er ook nog eens medewerkers van Hermès zelf bij betrokken waren!

Code 

Maar toch als je een fake Hermès koopt, dan heb je geen echte liefde voor het merk. Elke tas is bovendien voorzien van een code waaruit je kunt opmaken wie de tas heeft gemaakt, en wanneer. Dit is natuurlijk onmogelijk na te maken, hoe perfect de kopie ook is…

Foto: Flickr