Is Amsterdam Fashion Week er volgend jaar niet meer?

De kans is groot dat de populaire fashionweek ermee moet stoppen in Amsterdam is groot. De gemeente van onze hoofdstad wil de week namelijk niet financieel steunen. En geld is natuurlijk een must als je zo’n groot evenement moet organiseren.

Amsterdam

Bart Maussen, de organisator van Amsterdam Fashion Week, vertelde aan Quote: “Als er niet meer steun komt van de gemeente, dan is het einde oefening voor dit evenement in Amsterdam.” En dat moeten we natuurlijk niet hebben! Zijn er oplossingen? Ja, maar eigenlijk maar een: verplaatsen naar een stad. 

Sponsering

Fashion Week is op dit moment helemaal afhankelijk van sponsors. En yes people, het is crisis, ook in het vinden van sponsors! En aangezien het evenement geen subsidie krijgt, zijn sponsors eigenlijk de hoofdinkomsten. Wat ook meespeelt in ‘de misschien-verdwijning’ van de modeweek is dat buitenlandse Fashion Week (die wel subsidie krijgen) zowel het talent als het publiek wegkapen. En wat doe je als je tijdens Fashion Week geen publiek en geen talent hebt? Juist, niet zo heel veel!

Concurrentie

De subsidies in dé Fashion Week steden zoals Londen, Parijs en Milaan lopen volgens Bart Maussen tot in de miljoenen. Maussen vindt eigenlijk dat de gemeente Amsterdam ook subsidie moet betalen: “De stad profileert zich in het buitenland ook als modestad en werkt actief mee aan het binnenhalen van internationale modebedrijven.” Het zou dus goede reclame zijn voor de stad zelf.

Het is dus nog afwachten of dat de Fashion Week in Amsterdam kan blijven of niet. Wij hopen in ieder geval van wel!

Tekst Karlijn van Mil