We zien het de laatste tijd overal: berichtgeving over modellen. De onderwerpen gaan niet vaak over de prestatie die zij geleverd hebben. Nee, de laatste tijd voert het woord ‘plus size’ de boventoon en niet in positieve zin.
Wat is plus size?
Maar wat betekent plus size nou eigenlijk? Wij hebben twee definities kunnen vinden, en omdat het belangrijk is om die niet door elkaar te halen, zullen wij stap voor stap uitleggen hoe de vork in de steel zit.
Als eerste komt het plus size begrip voor in winkels die confectiekleding verkopen (kleding voor de grote massa). Daar is kleding plus size vanaf maat 44. In de Verenigde Staten wordt size 14 (maat 46) gezien als plus size. Voor het Verenigd Koninkrijk geldt hetzelfde als Nederland. Daar is size 14 (maat 44) plus size.
Plus size in modellenland
In de modellenwereld worden er hele andere maten gehanteerd. Zoals je misschien al weet zijn maat 34 en 36 daar de standaard. Een model met maat 38 wordt dan al gauw plus size genoemd. Het klinkt absurd, maar en er is niet echt een verklaring voor. Het enige argument dat er eigenlijk gegeven wordt is het feit dat er eigenlijk weinig maten zijn in modellenland. Zoals we al zeiden, zijn maat 34 en 36 typische modellenmaten. Alles wat daarbuiten valt is plus size.
Myla Dalbesio
Myla Dalbesio is ‘plus size’ met haar maat 38. Maar dat geldt in de modellenwereld. Natuurlijk kan dat voor veel vrouwen absurd klinken. Dat is toch een gewone maat, zeiden veel mensen. Natuurlijk is dat een gewone maat. Het is alleen een maat die niet vaak voorkomt in fashion.
Diversiteit
En ook al zien we niet vaak editorials of campagnes met plus size modellen in de hoofdrol, weet dat er wel een beweging gaande is. Er moet misschien nog veel veranderen, maar beetje bij beetje maakt de modewereld meer plaats voor diversiteit. Zo wordt de Braziliaanse Lea T. Het eerste transgender model van Redken. En misschien een gek voorbeeld, maar door vrouwen als Kim Kardashian is er ook meer plek voor vrouwen met mooie rondingen.
H&M
Sommige winkelketens proberen ook steeds meer te doen met het plus size thema. H&M loopt wat dat betreft ver voor op andere kledingretailers. We weten allemaal dat de Zweedse modegigant een lijn heeft voor plus size vrouwen. Maar het is meer dan alleen een collectie: in 2013 tekende Jenny Runk een contract bij H&M. Zij werd het eerste plus size gezicht van het merk. In datzelfde jaar was het model ook te zien in een sexy bikinishoot van het kledingmerk.
Asos
De populaire webshop Asos probeert H&M bij te benen door niet een, niet twee, maar drie lijnen met kleding voor de plus size vrouw te verkopen. En geloof ons, die kleding is net zo mooi – misschien zelfs mooier – als de kleding in de algemene collecties.
Een maatje meer
Het is jammer dat plus size modellen niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Zoals we al eerder zeiden; de term plus size klinkt voor heel veel mensen negatief, terwijl dat het absoluut niet is. Topmodellen als Ashley Graham: ze lanceerde recent een lingeriecollectie (zie foto onder), Candice Huffine (stond in de Vogue Italia) en Julie Henderson (H&M, L’Oréal) bewijzen dat het gewoon kan, als je er maar voor gaat.
Designerwebshop Vestiaire Collective lancering Verenigde Staten