Jaguar en Ford testen auto’s zonder bestuurder

Iets te diep in het glaasje gekeken, geen rijbewijs hebben of gewoonweg geen zin om te rijden? In Engeland zijn ze bezig met de oplossing: de auto zonder chauffeur. Het Engelse Autoconsortium, bestaande uit lokale overheden, universiteiten en autobedrijven als Jaguar en Ford, wil dat vanaf januari 2015 de eerste auto zonder chauffeur over de Engelse wegen rijdt.

Autotechnologie

De auto’s zullen voor het eerst te zien zijn in de steden Coventry en Milton Keynes. Waarom er voor Engeland gekozen is? Onze buren aan de overkant van het kanaal willen zich graag bewijzen als het hart van de autotechnologie. Voor het zover is, moeten er nog wel enkele testritten gemaakt worden. Zowel in drukke gebieden als op normale wegen.

Jaguar 

Wolfgang Epple, technisch directeur bij Jaguar, vindt dat mensen vooral vertrouwen moeten hebben in het nieuwe rijden: ‘’Om dit tot een succes te laten brengen moeten we rekening houden met alle andere weggebruikers. We willen mensen ervan bewust maken dat auto’s die niet bestuurd worden ook veilig zijn en vooral dat het ons gaat lukken om dit plan te doen slagen.’’

Tekst Max Herlings