Mode jaren 90: typische items

De jaren ’90 liggen alweer een hele tijd achter ons, maar toch is het eens leuk om terug te kijken wat er toen “in” was in de mode. De meeste kleding in de nineties was gebaseerd op de casual look. Jeans, leggings, trainingspakken en T-shirts. De invloed van de grunge liet zich gelden door geruite shirts, kapotte broeken en oversized vesten en truien.  Daarnaast was er ruimte voor gekke trends als glitter, naveltruitjes, lycra en neonprints.

Popsterren

Net als de grunge hadden ook popsterren als de Spice Girls, Christina Aguilera en anderen invloed op het modebeeld.  Wortelbroeken, minirokjes, plateauzolen, rug- en heuptassen. Daarnaast tuinbroeken, spijkerblouses- en jasjes. Ook niet weg te denken waren trainingspakken, Nike air maxes, kettingen en klaparmbanden.

Party outfits

Velen denken met weemoed terug aan deze periode en op hedendaagse (verkleedpartij)feestjes wordt vaak geput uit de schijnbaar oneindige mogelijkheden van die tijd.

Baggybroeken en Adidas

Broeken: lekker ruim, denk hierbij aan olifantenpijpen en baggy pants. Veel zakken zodat je veel mee kunt sjouwen en natuurlijk een jeansvestje. Tegenhanger: Adidas sportbroeken met verticale strepen, die ritselende broekjes met eindeloos veel drukknoopjes.

Tuinbroeken

Rokjes oven broeken: jurken over leggings of minirokjes over kniebroeken.  En dan die tuinbroeken van denim of zelfs geruit, hip, nou ja.

Grunge

T-shirts: nu een basisstuk dat vaak niet zoveel opvalt. In de “90s film- en tekenfilmfiguren soms onder een open hemd gedragen (denk grunge). Sokken met tekenfilmfiguren sloten aan op deze trend.

Middenrif

Bloot is in: broeken komen lager te hangen en de tops worden steeds korter. Laat het middenrif bloot à la Britney en daarmee kwam  tevens de geboorte van de navelpiercing, want ja, het oog moet ook wat.

Accessoires

Plastic armbandjes, pins, halve hartjes, tutjes of kleine speldjes in je haar. Spannende halskettingen en chokers  met een bedeltje, bloempje of wat dan ook eraan.

Zwarte lipliner

Op het gebied van make up. Lippenstift en lipgloss met veel glitter en vergeet vooral de zwarte lipliner niet!

Crazy, sexy, cool!

Al met al waren de ‘90s geweldig om je (on)opvallend te presenteren in kleding die vooral ‘cool’ moest overkomen. Sommigen zeggen dat het wat uitdagend  was hier en daar, maar die vergeten mooi de invloed van de grunge die er tot op de dag van vandaag nog steeds is. De ‘90s zijn vooral een tijd waar je eindeloos kon experimenteren met je kleding, accessoires, make-up  en allerlei frutseltjes voor je haar.