Modejournalisten die je kunnen maken en kraken!

Als gerenommeerde modejournalist kun je een designer maken of breken. Je zit front row bij alle shows, interviewt grootheden op modegebied en krijgt als eerste een kijkje bij de nieuwe collectie. Natuurlijk kent iedereen Anna Wintour maar er zijn nog zoveel meer getalenteerde fashion journalists. Bij het grote publiek zijn zij nog niet erg bekend maar daar moet verandering inkomen, hieronder de beste journalisten uit het modewereldje!

Suzy Menkes

Deze 70-jarige Britse journaliste is zowel geliefd als gevreesd door designers. Na een carrière van 26 jaar als modejournalist voor de International New York Times verruilde ze begin dit jaar de krant voor Vogue. Menkes schrijft voor alle internationale edities van Vogue, behalve de Amerikaanse en haar stukken worden zowel online als gedrukt gepubliceerd. Geschat wordt dan ook dat ze in haar gehele carrière al ruim 2 miljoen woorden heeft opgeschreven. Dankzij haar ongezouten mening is ze al meerdere keren geweigerd bij shows van Versace en Louis Vuitton.

Hilary Alexander

Al jaren de vaste modejournaliste van The Daily Telegraph (de meest gelezen krant van Engeland) en vooral heel erg lief. Kritiek of commentaar op een collectie wordt vriendelijk geuit. Dankzij haar grote kennis over mode is Alexander regelmatig te gast in tv programma’s waar ze haar mening over fashion geeft. Daarnaast is ze professor op de University of the Arts in Londen, de grootste en meest prestigieuze modevakschool van het land. In 2013 werd ze onderscheiden als ridder van het Britse rijk dankzij haar grote bijdrage aan de modewereld.

Carine Roitfeld

Deze Française met rockchick uitstraling was hoofdredactrice van de Franse Vogue van 2001 tot 2011. Daarna werd ze hoofdredactrice van het decadente CR Fashion Book, een online magazine dat uitsluitend dingen post waar Roitfeld achterstaat. Ook schrijft ze geregeld stukken voor allerlei edities van Harper’s Bazaar. Daarnaast klust ze bij als styliste (ze stylede de Chanel campagnes en de etalages voor Barneys in New York). Niet alleen haar scherpe tong en goede pen zijn bekend, ze eindigt ook altijd hoog op lijstjes met goedgeklede vrouwen.

André Leon Talley

Meer dan 25 jaar lang deed deze enorme Amerikaan verslag van alle grote shows en was hij redacteur bij de Amerikaanse editie van Vogue. Anna Wintour en Talley zijn bff’s maar qua karakter zijn de twee heel verschillend. Hij staat bekend als mentor voor jonge designers, voorziet de Obama’s van modeadvies en was het vriendelijkste jurylid van America’s Next Top Model. Naast zijn journalistieke carrière werkt Talley op een kunstacademie in de Amerikaanse staat Georgia en schrijft hij kunstboeken.

Angelica Cheung

Deze vrouw wist China op de kaart te zetten als modeland. Ze is hoofdredactrice van de Chinese Vogue, was daarvoor redactrice bij Marie-Claire en was ze werkzaam voor Elle. Cheung is meester in het mixen van westerse kleding met traditioneel Aziatische mode. Zelf is ze er duidelijk over: ‘’I had the possibility to create something entirely new so I had to go for it.’’ Het is maar goed dat deze Chinese dame de stap naar hoofdredacteur van Vogue zette, haar modevisies en journalistieke kwaliteiten zijn  bijzonder goed en worden flink geroemd.

Tekst Max Herlings