Modeketen Mexx failliet verklaard

“Welcome to the Mexx pop-up shop. – For a limited-time only the online pop-up shop will offer an exclusive selection of the must-have items from the Mexx Winter 2014 collections.” Siert de site. Mexx heeft met deze online pop-up store zichzelf nog proberen te redden van de ondergang. Helaas heeft het niet mogen baten.

De winkelketen Mexx is gisterenmiddag failliet verklaard door de Amsterdamse rechtbank. Er worden vier groepsvennootschappen geraakt: Mexx Europe International; Mexx Holding Netherlands; Mexx Europe en Mexx Europroduction. Hierdoor is dus bijna heel Mexx failliet.

Doorstart?

De rechtbank heeft een curator aangesteld: Frits Kemp. Hij zegt: “Ik zal de winkels vooralsnog openhouden, alleen al om de winkelvoorraden te kunnen verkopen. We gaan doorstartkandidaten zoeken. Ook daarvoor is het beter dat de winkels zo lang mogelijk open blijven.” Mexx heeft in totaal meer dan 300 winkels, verspreid over vijftig verschillende landen.

Doelgroep

Helaas ging het al langer niet lekker met Mexx. Na het vertrek van oprichter Rattan Chadha in 2006, ging het merk bergafwaarts. De jaaromzet van ruim een miljard euro werd hierna nooit meer gehaald. Wat volgens curator Frits Kemp ook een probleem is, is dat Mexx geen nieuwe mensen aantrok. De winkelketen is er niet in geslaagd jongeren aan te trekken, waardoor de meeste klanten ‘oude’ klanten zijn. Deze klanten zijn met Mexx meegegroeid en tussen de 45 en 55 jaar oud. “Voor een modeketen mag dat niet de enige doelgroep zijn.”

Tekst Karlijn van Mil