Must see: Yves Saint Laurent de film

De film Yves Saint Laurent vertelt het verhaal van één van de beroemdste modeontwerpers die we hebben gekend  in de 21ste eeuw. Hij zorgde voor vele bekende ontwerpen die de dag van vandaag als iconisch worden beschouwd. Denk aan de Mondriaan-jurkjes, safari-jasjes en vrouwensmokings.

Must see

Regisseur Jalil Lespert heeft het turbulente leven van deze modekoning vertaald in een biografisch drama dat momenteel in de Nederlandse bioscopen draait. De film verhaalt van de successen van de modekoning maar laat ook zijn kwetsbare kant zien, zijn gevecht tegen zijn manische depressiviteit en strijd met drank en drugs. Pierre Niney beeldt de gekwelde ziel perfect uit met een timide stemgeluid en voorovergebogen loopje. Guillaume Gallienne in de rol van zakenpartner Pierre Bergé vertelt terugblikkend over de grote strijd die het leven van Saint Laurent was.

Pierre Niney

Regisseur Jalil Lespert neemt de kijker in dit biografisch drama mee door het spraakmakende leven van de grote ontwerper. We zien hem bezig bij zijn creatieve processen en ontdekkingen in de modewereld. Acteur Pierre Niney kruipt in de huid van Saint Laurent en vereenzelvigd  zich helemaal met de modekoning die hij moest uitbeelden. Met overtuiging speelt hij diens verlegenheid, de zorgvuldig geformuleerde, zacht uitgesproken zinnen, de enorme creativiteit en de levenslange hechte band met Pierre.

Geboren icoon

De ontwerpen van Saint Laurent waren zo vernieuwend, dat ze tot grote successen leidden. Zo ontwierp hij de trapeziumjurk, het broekpak, de beatnik look, puntlaarzen die tot dijhoogte de dijen omsloten en wollen tricotjurken geïnspireerd op het werk van Piet Mondriaan. Catherine Deneuve, Carla Bruni, Dita von Teese, Madonna en Claudia Schiffer zijn (nog altijd) grote fans van YSL.

Pierre Bergé

Pierre Bergé leende een aantal kledingstukken uit zijn persoonlijk archief uit aan de filmmakers. Bergé is zeer te spreken over de film. De film geeft partijloos een beeld van het ware leven van Saint Laurent zonder er doekjes om te winden, zijn goede en minder goede kanten.

Foto: Unsplash