Super foods: super gezond!

Superfoods zijn producten die veel voedingswaarde bevatten en het lichaam helpen met de opbouw van goede botten, bijdragen aan het voorkomen van chronische ziekten en verder zorgen voor een goed gezichtsvermogen en de geest helder houden. Superfoods helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en bepaalde kankersoorten. Superfoods zorgen voor een lang en gezond leven.

Super foods

Wil je je dus goed en gezond voelen dan moet je er voor zorgen dat je superfoods in je dagelijkse eetpatroon toevoegt. Je hoeft niet bang te zijn dat superfoods je gewicht doen toenemen want de meeste zijn caloriearm.

Alle voedingsmiddelen hebben voedingswaarde maar er zijn uitschieters. Hieronder volgt een lijst van de top 10 van producten met een hoge voedingswaarde.

Appels

Appels zitten boordevol vitamine C, bevorderlijk voor een gezonde huid. Eén appel per dag levert een kwart van je benodigde vitamine C. Appels bevorderen ook de controle van de bloedsuiker en bevatten een vezel dat helpt je cholesterol niveau laag te houden.

Baked beans

Vol met proteïnen, vezels, ijzer en calcium. De tomatensaus waarin de baked beans worden geserveerd helpt bij het voorkomen van hartziekten en prostaatkanker. De onoplosbare vezels van de bonen worden in de dikke darm omgezet in vetzuren die beschermen tegen kankerverwekkende indringers.

Broccoli

Broccoli is ook een bron van vitamine C en bevat daarnaast veel foliumzuur. Een gezonde inname van foliumzuur voorkomt hartziekten. Broccoli bevat ook een antioxidant dat de kans op maculaire degeneratie vertraagd. Deze degeneratie komt bij 10% van mensen boven de 60 voor en vermindert het gezichtsvermogen.  Tot slot bevat broccoli nog een stof die kanker remmend werkt.

Olijfolie

Het vet in de olie is goed voor je hart. Verder verlaagt olijfolie je cholesterol. De olie is rijk aan antioxidanten en is natuurlijk de basis van alle Mediterrane diëten. Neem er niet te veel van want het is zeer calorierijk.

Volkoren brood

Volkoren brood bevat veel zaden en beschermt tegen hartziekten. Het stilt je hongergevoel en helpt daarmee tegen overgewicht. De rijke vezels bevorderen een goede darmwerking. Vier sneden lijnzaad brood helpen tegen opvliegers in de menopauze.

Zalm

Alle vis bevat veel proteïnen, vitamines en mineralen, maar vette vis als zalm is rijk aan omega 3 vetten die ontstekingsremmend werken en bloedstolling tegengaat. Omega 3 werkt ook tegen depressies en remt dementeren. Eten van vette vis vermindert het risico op een hartaanval.

Thee

Degene die gek zijn op thee zitten goed. Zij die dat nog niet zijn moeten toch eens aan de thee. Een dagelijkse inname van 8 koppen thee stimuleert je waakzaamheid, gemoed en motivatie. Of je nu zwarte of groene thee drinkt, het bevat catechine wat de bloedvaten sterk houdt en bloedstolling voorkomt.

Yoghurt

Bekend als goede bron van calcium. Het is een prima vervanger voor degene die niet veel melk kan verwerken. Yoghurt is goed voor je darmwerking en stoelgang. De vriendelijke bacterie Lactobacillus GG nestelt zich in de darmen en stimuleert andere bacteriën in de strijd tegen schadelijke bacteriën die bijvoorbeeld diarree kunnen veroorzaken na een medicijnkuur.

Bananen

Bananen geven een boost aan je energie voor, tijdens en na joggen, gymnastiek oefeningen, etc. Bananen zitten ook vol met kalium wat helpt tegen lage bloeddruk en vitamine B6 voor een gezonde huid en haarbos. Alle soorten fruit en groentes bevatten antioxidanten die werken tegen hartziekten en kanker.

Braziliaanse noten

Alle noten bevatten veel vitamines, mineralen en vezels. Eet viermaal per week een handvol noten en het helpt de kans op hartziekten te voorkomen. Braziliaanse noten bevatten selenium wat helpt kanker te voorkomen en positief werkt tegen depressies en dementie.

Dit is de top 10 van de Superfoods. Verder kun je denken aan boerenkool, snijbieten, spruitjes, citrusvruchten, makreel, sardines, zoete aardappelen, erwten, bonen en linzen.

Voeg deze producten dus toe aan je eetpatroon en je weet dat je gezond bezig bent. Het leuke er van is dat je niet ver hoeft te gaan, alles is in de supermarkt om de hoek te krijgen.