Zo draag je veilige Halloweenkleding

Halloween is leuk, maar je moet je iedereen veilig houden. Volg dan ook deze belangrijke veiligheidstips bij het kiezen van een kostuum voor jou en je kind(eren).

Gevaar zit in een klein hoekje

Iedereen houdt van verkleden op Halloween, kinderen het meest van allemaal. En het is zo lief om ze van deur tot deur te zien gaan of lokaal te behandelen. Wie neemt er niet een miljoen foto’s voordat ze met hun kleine emmers naar buiten gaan? Maar helaas kan het voor sommige kinderen gevaarlijk zijn, want er zijn een aantal goed ongelukken gebeurd waarbij de Halloween-kostuums van kinderen per ongeluk in brand werden gestoken.

Vermijd vuur

Maak je echter niet te veel zorgen – er zijn veel dingen die je kunt doen om het risico te beperken. Je moet ervoor zorgen dat wat je koopt zo veilig mogelijk is voor kaarsen, vuur en vonken, en je moet ze informeren over wat ze moeten doen en wat ze moeten doen als het ergste gebeurt. We zijn er zeker van dat iedereen veilig zal blijven deze Halloween, mits je je aan de voorschriften houdt.

Gebruik vlamwerende materialen

Als het Halloween is, is de kans groot dat uw kind in de buurt van kaarsen, lantaarns en andere decoratieve vlammen komt. Polyester en nylon zijn bijvoorbeeld beide vlamwerende materialen. Zoek bij het uitzoeken van het kostuum van uw kind altijd naar het label “vlamwerend” en zorg ervoor dat er een zichtbaar CE-keurmerk is.

Vermijd dunne kleding

Het is veiliger om te kiezen voor kostuums die uit één laag zwaardere materialen bestaan dan voor dunne, gelaagde, franjeachtige materialen. Dunnere materialen die bestaan uit veel lagen hebben de neiging om veel sneller te verbranden omdat er meer zuurstof bij het vuur kan komen.

Kies een kostuum dat is gemaakt van een type materiaal

Kostuums die gemaakt zijn van één enkel type materiaal zullen vaak langzamer vlam vatten dan die welke gemaakt zijn van veel verschillende materialen. Als een kostuum uit verschillende stoffen is gemaakt, kunnen ze allemaal op een andere manier op een vlam reageren en in sommige gevallen nog sneller het vuur aanwakkeren.

Plak reflecterende tape op je kostuum

Indien mogelijk, neem wat reflecterende tape op in jouw kostuum of de achterkant van uw schoenen. Wees voorzichtig met fietsen of auto’s die te hard rijden – vooral omdat elektrische fietsen nogal wat tempo hebben.

Draag kleding onder jouw kostuum

Niet alleen omdat het nogal kil kan zijn als je een trucje of een behandeling uitvoert, maar ook omdat het veiliger is. Sprekend over kostuums, zei Kevin O’Neill van de Vuur- en Reddingsdienst: “Dit is speelgoed. Speelgoed heeft een lager brandveiligheidsvereiste. Zij hebben een lagere brandveiligheidsnorm. Wees je daarvan bewust en neem maatregelen. “Een van die maatregelen is om ervoor te zorgen dat kinderen kleren onder het kostuum dragen.Ze moeten bijvoorbeeld een wollen panty of een wollen trui of spijkerbroek dragen. Op die manier geeft het enige bescherming dat als ze in brand zouden staan, je nog steeds een barrière hebt tussen het kledingstuk en je huid”.

Draag geen capes

Capes zijn heel gewoon op Halloween kostuums, maar – zoals Madonna heeft bewezen – ze kunnen zelfs voor volwassenen een struikelgevaar vormen. Verontrustender is echter het feit dat ze een wurgingsrisico vormen. En wat dat betreft… Vermijd kostuums en kostuumaccessoires die strak om de keel zitten. Vermijd alles, vooral koorden en sjerpen, die om de nek van het kind vastzitten.

Lees het etiket op de gezichtsverf

Wanneer je gezichtsverven koopt die bij kinderen op de markt worden gebracht, dan moeten ze door de FDA worden goedgekeurd. Zoek altijd naar een CE-markering en controleer altijd of de verpakking duidelijke ingrediënten in het Engels bevat.
En vergeet niet dat de woorden ‘niet-toxisch’ niet altijd betekenen dat het veilig is voor de huid van uw kind. Doe een allergietest op een klein stukje huid voordat je het gebruikt op het gevoelige gezichtje van je kleintje.

Verwijder alle make-up

Hoe moe de kinderen ook zijn na een nachtje plezier maken, zorg ervoor dat je alle make-up voor de slaapkamer verwijdert om mogelijke huidirritatie te voorkomen.