American Apparel opnieuw onder vuur vanwege campagne

American Apparel is opnieuw in opspraak geraakt en dit keer gaat het over hun back to school campagne. Op de site van de Amerikaanse retailer is te zien hoe de modellen – die schoolmeisjes moeten voorstellen  – in hun rok voorovergebogen zitten. Het ondergoed is duidelijk te zien. 

No school

De afbeeldingen zijn inmiddels verboden in Groot-Brittannië. Volgens de Advertising Standards Authority (ASA) zijn de foto’s ongepast en zelfs pornografisch. “Vrouwen worden neergezet als lustobject, waardoor de foto’s seksistisch en beledigend zijn,” aldus de organisatie. 

Puur natuur 

American Apparel zelf is het niet eens met deze uitspraak. Het Amerikaanse merk beweert dat de modellen op een erg relaxte en zelfzekere manier poseerden. Hun aanpak was bedoeld om de modellen op een natuurlijke manier weer te geven zonder het geposeerd te laten lijken. ASA blijft bij haar standpunt.

Underdare

Dit is niet de eerste keer dat American Apparel onder vuur ligt. Eerder werd de CEO van het bedrijf  Dov Charney uit zijn functie ontheven, vanwege ongepast gedrag. Charney zou bijvoorbeeld vergaderingen hebben geleid in zijn ondergoed. Verder is er felle kritiek geuit naar de ‘Made In Bangladesh’ foto, waarop een model alleen een jeans draagt.

Beeld: American Apparel