Brigitte Bardot

Het Franse fotomodel, actrice en zangeres Brigitte Bardot is geboren in 1934 als dochter van de industrieel Louis Bardot. Brigitte volgde een opleiding aan het conservatorium in Parijs tot balletdanseres. Met 15 jaar deed ze al haar eerste modellenwerk en toen ze 18 was, was ze op het filmdoek te zien in Le Trou Normand. Brigitte Bardot stond al vroeg bekend als stoeipoes en pin-up girl en was het voor Frankrijk wat Marilyn Monroe voor Amerika was, een sekssymbool.

And God Created Woman

Na 16 obscure films schitterde ze in de film “And God Created Woman” in 1957 en werd er wereldberoemd mee. Ze speelde ook de sterren van de hemel in Le Mépris en Viva Maria, waarvoor ze  een award kreeg. In totaal heeft Brigitte in 48 films geacteerd, meest lichte comedy’s maar dramatiek lag haar ook wel. De rol in La Vérité wordt als artistiek haar beste beschouwd. Simone de Beauvoir omschreef haar in haar essay “Lolita Syndrome” als een locomotief ivan de vrouwelijke geschiedenis, volgens de Beauvoir is Bardot de meest vrijdenkende vrouw van het naoorlogse Frankrijk.

Bonnie & Clyde

Naast haar filmrollen heeft Bardot ook nog zo’n 60 populaire chansons opgenomen. Alhoewel haar zangkwaliteiten niet echt hoogstaand waren, werden ze toch uitgebracht. In TV-shows in de jaren 60 werden een aantal liedjes met bijpassende filmpjes uitgezonden. Haar bekendste nummers zijn “Bonnie en Clyde” en “Harley Davidson”, beide geschreven door Serge Gainsbourg.

Bikini babe

Bij het Filmfestival van Cannes in 1953 poseerde Brigitte Bardot in bikini op het strand en zette daarmee een trend die door talloze sterren en sterretjes zou worden nagevolgd. Onder de ontelbare foto’s van haar als filmster zijn er een aantal gemaakt door beroepsfotograaf Sam Levin. Deze foto’s droegen aan het begin van haar carrière bij tot haar imago van sensualiteit en lichte immoraliteit.

Haar stijl

Brigitte bracht ook haar haarstijl , ‘de choucroute (zuurkool)”, in zwang. Ook de Bardot neklijn, een wijd open lijn die de schouders vrijlaat, is naar haar genoemd. Deze stijl werd veel gebruikt voor gebreide truien maar ook wel voor topjes en jurken.

Tegenwoordig

Sinds de jaren’ 70 doet Brigitte Bardot veel werk als dierenrechten-activiste. Ze werkte vooral samen met de milieuorganisatie Sea Shepherd Conservation Society. Ze maakt zich ook sterk voor het behoud van het schiereiland St. Tropez. In 1986 richtte ze de Brigitte Bardot Foundation for Welfare and Protection of Animals op en financierde dit door veiling van een deel van haar juwelen en veel persoonlijke bezittingen.  Ook werd ze vegetariër en is fel tegen consumptie van paardenvlees.

Met recht kan men stellen dat Brigitte Bardot een actief en kleurrijk leven achter de rug heeft. Een leven vol expressie in dans en film. Uitdagend in de presentatie van zichzelf maar ook door kritiek te leveren op gevoelige politieke en religieuze zaken. Voorvechtster van het dierenleven en het milieu.