Deze mensen verdienden een fortuin in de modewereld

Hoewel de modebranche natuurlijk niet altijd even glamoureus is, levert het wel behoorlijk veel geld op. Sterker nog, Fashion United schat de waarde van de wereldwijde kledingmarkt op 3 biljoen dollar! Sommige mensen hebben een flink fortuin verdiend in de mode industrie. Wie zijn het en hoe verdienen deze miljardairs hun geld?

1 – Horst Wortmann – 2.8 miljard dollar

Horst Wortmann richtte in 1967 de Duitse schoenenfabrikant Wortmann KG op. Sindsdien produceert het het bedrijf van Wortmann maar liefst 50 miljoen paar schoenen die worden verkocht in meer dan 15.000 winkels in 70 landen.

Wortmann legde in 2016 zijn functie in de bedrijfsvoering neer. Hij heeft deze rol overgedragen aan zijn neef Jens Beining, Desondanks is de oprichter van het bedrijf nog steeds sterk betrokken bij de strategieafdeling van de Wortmann KG.

2 – Doris Fisher – 2,7 miljard dollar

Doris Fisher was in 1969 samen met haar overleden echtgenoot Donald Fisher in San Francisco mede-oprichter van high street fashion retailer Gap. Naar verluidt lanceerde het echtpaar het bedrijf nadat het had geworsteld met het vinden van een spijkerbroek die bij Donald paste.
Fisher werkte als merchandiser van het merk vanaf de dag van de opening tot aan haar pensionering in 2003. Ze behoudt echter een aandeel van zeven product in het bedrijf. Sinds ze met pensioen is, bestaat het bestuur van Gap nu uit de drie zonen van Fisher.

3 – Miuccia Prada – 2.6 miljard dollar

Miuccia Prada heeft een belang van 28% in het luxe mode- en handtassenmerk Prada. Ze is samen met haar man Patrizio Bertelli de CEO. Het echtpaar heeft elk een nettowaarde van 2.6 miljard dollar.

Prada werd in 1913 opgericht door Miuccia’s grootvader als een luxe bagagebedrijf. Onder leiding van Miuccia Prada breidde het merk zich uit naar mode en designer dameskleding. Miuccia Prada is ook de oprichter van de Prada-dochteronderneming Miu Miu, die in 1993 werd opgericht.

4 – Patrizio Bertelli – 2.6 miljard dollar

Patrizio Bertelli deelt de rol van CEO van Prada met zijn vrouw Miuccia. Naar verluidt doet Bertelli de zakelijke kant van het merk, terwijl Miuccia Prada zich bezighoudt met het merkimago en de designlijnen.
2020 was geen goed jaar. De activa van het merk Prada kreeg een zware omzetdaling in de eerste helft van dit jaar en de omzet daalde naar het laagste niveau sinds 2011, zo blijkt uit een bericht van Forbes.

5 – Alexandre Grendene Bartelle – 2.4 miljard dollar

Alexandre Grendene Bartelle richtte in 1971 samen met zijn tweelingbroer het schoenenmerk Grendene op met zijn tweelingbroer Pedro. Grendene is een begrip in Brazilië. Internationaal supermodel Gisele Bündchen bracht zelfs haar eigen lijn slippers uit in samenwerking met het merk.

Grendene is anno 2020 de grootste sandaalproducent ter wereld en het grootste schoenenexporterende bedrijf van Brazilië. Alexandre Grendene Bartelle verdiende zijn geld ook in de suikerproductie en de keukenwereld.

6 – Bernard Lewis – 2,4 miljard dollar

Bernard Lewis richtte in 1948 samen met drie van zijn broers UK high street fashion retailer River Island op. Lewis besloot te verhuizen naar de modewinkel na het succes van zijn groentemanswinkel die hij van tevoren had opgericht. Het merk heeft in de afgelopen zeventig jaar een lange weg afgelegd naar de top, met een omzet van 932,7 miljoen pond in 2019, zo blijkt uit een rapport van Fashion United.

River Island is altijd een familiebedrijf geweest. Lewis is nog steeds voorzitter van het bedrijf. Zijn zoon Clive is plaatsvervangend voorzitter en neef Ben Lewis is tegenwoordig chief of operations.