Coco Chanel

Een legende op het gebied van stijl, klasse, vrouwelijkheid en elegantie. Coco Chanel heeft de modewereld voorgoed veranderd. 

Over Coco

De Franse mode ontwerpster en grondlegster van het beroemde merk Chanel, Gabrielle Bonheur Chanel werd in 1983 geboren in Saumur, Frankrijk. Na het overlijden van haar moeder werd ze opgevoed in een klooster in Aubazine. Vanaf haar 18e woonde ze in een pension en verdiende de kost als naaister en zong ze chansons in Moulinachtige cabarets. Hier kreeg Gabielle de bijnaam Coco, waarschijnlijk gebaseerd op de nummers als Ko Ko Ri Ko en Qui qu’a vu Coco die ze op het podium ten gehore bracht.

De Chanel Modes

Tijdens haar affaires met Balsan en Capel begon Chanel met het ontwerpen van hoeden wat resulteerde in de opening van haar eerste winkel in Parijs is 1910, de Chanel Modes. In 1913 volgde een zaak in Deauville en 1915 in Biarritz. Chanel bracht naast hoeden inmiddels al truien, jackets, overhemden, etc. op de markt en bij 1919 was ze een geregistreerde naaister en ontwerpster.

Vanaf die tijd groeide ze uit tot een bekend gezicht in de modewereld met haar sportieve, casual chique creaties die de vrouwelijke kledingstandaard bevrijdde uit het  zogeheten “in corset gehulde silhouetten”. 

Chanel No.5

Als ontwerpster liet ze niet alleen haar fantasieën los op kleding, maar begaf zich ook op het pad van het ontwerpen van juwelen, handtassen en het creëren van parfums. Iedere vrouw kent nu natuurlijk haar legendarische Chanel No.5, dat is uitgegroeid tot een iconisch product.

Ambitieus

Chanel was bekend om haar voortvarendheid, ambitie en energie die ze gebruikte om haar professioneel en sociaal leven tot een succes te maken. Ofschoon er wel hier en daar wat kanttekeningen werden gezet.

Zo vrij als een vogel

Coco Chanel heeft dus alle frutseltjes, lovertjes, tierelantijntjes en lange haren in de mottenballen gedaan en een verfrissende kijk aan de mode gegeven door met ontwerpen te komen die jeugdig, vrolijk en bevrijdend waren.  Vrouwen konden zich in haar kleding vrijer voelen en zich op een aantrekkelijker manier presenteren. Elegant, slank, kort haar en een gebruinde huid werden de handelsmerken van de moderne (Chanel) vrouw.

Pionier

Coco was ook een pionier op het gebied van heel wat items die de dag van vandaag nog steeds worden gedragen.

Jersey

Chanel maakte gebruik van de jersey stof, een verfrissende vernieuwing in het de productie van haar jackets, rokken en pullovers.

Camelia

De Camelia uit Alexander Dumas werk “the Lady of the Camellias” werd een handelsmerk van het Huis Chanel als decoratief element om de courtisane in de vrouw uit te drukken.

Little black dress

Versies van de Chanel “Little black dress” uit 1926 worden nog steeds gedragen en zijn tijdloos vrouwelijk.

Chanel 2.55

De Chanel tas “2.55” rekende af met tassen die altijd in de hand gedragen werden; met de riem kon hij over de schouder gedragen worden en daarmee werd de vrouw vrijer in haar bewegingen.

Dit is eigenlijk waar Chanel voor staat: vernieuwend, bevrijdend, sierlijk en modern.