Wat is een fashion designer?

Mode is een uitdrukking van stijl, smaak en houding. Het is de manier waarop je je kleedt die je persoonlijkheid verraadt. En hoewel mode iets persoonlijks is, is het ook een bedrijf. De mode-industrie bestaat al eeuwen, en er zijn veel mensen die er hun brood mee verdienen. Er zijn veel verschillende soorten modeontwerpers en -fabrikanten, van de high-end ontwerper tot de fabrikant voor de massamarkt. Modeontwerpers zijn degenen die kleding en accessoires maken die door winkels verkocht worden. Ze werken samen met fabrikanten om kleding te maken die goed zal verkopen en hun geld oplevert.

Wat voor soorten fashion designers bestaan er?

Er zijn veel verschillende soorten modeontwerpen, en ze hebben allemaal hun eigen specialiteiten. Sommige modeontwerpers zijn gespecialiseerd in vrouwenkleding, sommige in mannenkleding, sommige in kinderkleding, sommige in sportkleding, en sommige in kostuums en theater. Modeontwerpers kunnen in twee grote categorieën verdeeld worden: haute couture en confectiekleding. Haute couture is dure kleding die gemaakt wordt voor de elite, zoals de zeer rijken of beroemdheden. Pasklare kleding is kleding die gemaakt is om te verkopen, en in winkels verkocht wordt.

Wat is confectiekleding?

Ready-to-wear is veel gewoner dan haute couture. Confectiekleding is ontworpen om door iedereen gedragen te worden. De kleding wordt meestal in massa geproduceerd, wat betekent dat veel stukken in grote hoeveelheden gemaakt worden, en dan in winkels verkocht worden. Dit wil niet zeggen dat de kleding goedkoop is. Integendeel, confectiekleding is vaak vrij duur. Zo verkoopt de ontwerper Prada kleding die meer dan $ 500 kost. Dit soort kleding wordt beschouwd als luxekleding, en ze is bestemd voor de zeer rijken. Confectieontwerpen hebben de neiging eenvoudig en elegant te zijn, en zijn meestal gemaakt van duurzame stoffen, zoals katoen en zijde.

Wat is haute couture?

Haute couture is iets moeilijker te definiëren. De term haute couture betekent letterlijk “hoge stijl”. Het verwijst naar kleding die zeer uitgebreid is, gemaakt van fijne stoffen, en slechts door een select gezelschap gedragen wordt. De kleding is meestal erg duur, en is niet bedoeld om elke dag gedragen te worden. In feite wordt ze zelden gedragen buiten een formele gelegenheid. Meestal wordt haute couture alleen door beroemdheden gedragen.

Wat zijn beroemde mode ontwerpers?

Modeontwerpers worden meestal aangeduid met hun achternaam, gevolgd door het woord “ontwerper”. Een modeontwerper kan een man of een vrouw zijn, maar het is gebruikelijker dat mannen kleding ontwerpen. Er zijn echter enkele opmerkelijke uitzonderingen, zoals Valentino Garavani. Modeontwerpers hebben meestal een achtergrond in kunst of vormgeving. De beroemdste modeontwerpster is Coco Chanel, die een avant-garde kunstenares was voor ze modeontwerpster werd. Chanel begon haar carrière met het ontwerpen van sieraden en parfum. Later ontwierp ze kleding, en opende uiteindelijk haar eigen modehuis.

Waar werkt een fashion designer?

Modeontwerpers werken meestal voor grote bedrijven, zoals het beroemde Louis Vuitton. Andere modeontwerpers zijn onafhankelijke contractanten, die voor zichzelf werken. Ze kunnen kleding ontwerpen, of betrokken zijn bij andere aspecten van de mode-industrie. Er zijn veel verschillende soorten modeontwerpers, en veel verschillende soorten kleding. Elke ontwerper heeft zijn of haar eigen specialiteiten. De mode-industrie is een zeer grote onderneming, en er zijn veel mensen die er hun brood in verdienen.