Hedi Slimane

Hedi Slimane is een Franse mode ontwerper. Hij is geboren in 1968 en heeft een Tunesische vader en een Italiaanse moeder en had David Bowie als idool tijdens zijn tienerjaren. Omdat hij aan de magere kant was nam hij pillen om meer gewicht te krijgen en naaide hij zijn eigen kleding omdat confectiematen hem niet pasten.

Achtergrond

Na een studie kunstgeschiedenis aan de École du Louvre, begon hij met vrienden te assisteren op modeshows  en kwam zo uiteindelijk onder de aandacht van Pierre Berge, oud partner van Yves Saint Laurent en later CEO van het modehuis. Ondanks zijn gebrek aan formele opleiding werd hij door Saint Laurent ingehuurd voor het menswear design team in 1996. Omdat hij zo bedreven was in zijn werk maakte hij binnen één jaar promotie tot chef van de afdeling. Momenteel is hij de creative director van Saint Laurent. Van 2000 tot 2007 werkte hij in dezelfde positie voor Dior Homme (de mannenlijn van Christian Dior).

Scary bird

Met zijn donker omrande blauwe ogen en zijn melancholisch gezicht en het (zoals sommige zeggen) profiel van een vogelverschrikker, lijkt hij de incarnatie van de humeurige, nachtelijke kunstenaar die zijn creaties het huis van Saint Laurent binnenbrengt.

Stijl: Scherpe silhouetten

Deze mysterieuze, waakzame en peinzende designer betovert het publiek met messcherpe, zwarte silhouetten: prachtig kostuums en jassen en broeken die een sfeer van decadente rock en verfijnde flaneur oproepen. De slanke Slimane look is in de jaren 2000 uitgegroeid tot een net niet chique outfit. Er zijn mannen die op dieet gaan om te kunnen passen in een Slimane broek.

Hedi Slim

Met zijn creatieve geest en schaar transformeerde Slimane de Saint Laurent klassiekers in hippe modellen. Bij Dior gebruikte hij de bronnen van de vrouwelijke couture om ze uit te werken in zijn mannenkleding. Het traditionele zwarte pak en witte overhemd werden gebruikt maar in andere verhoudingen.

Langgerekter, gestroomlijnder, slankere revers en laaghangende broeken, dit alles om een slank afkledende figuur te creëren.  Hij laat zich daarbij ook beïnvloeden door Garage en New Wave stijlen en het is niet verwonderlijk dat zijn oude idool David Bowie, maar ook Mick Jagger fan zijn van zijn kledingstijl. Zelfs Madonna en Catherine Deneuve zijn van zijn stijl gecharmeerd.

Forever Young

Saint Laurent mag trots zijn op haar creative director die vibrerende jonge culturen overtuigd om de decadente Franse chique traditie van Laurent te omarmen.