Hoe kleed je je voor een Zoom call?

Het is een van de grootste uitdagingen van deze Corona tijd: wat moet je dragen tijdens een video conferentie? Om eerlijk te zijn hadden we nooit gedacht ooit de vraag ‘wat te dragen op Zoom?’ te stellen. Maar de realiteit kan in een oogwenk veranderen, zo heeft de Covid-19 pandemie inmiddels wel duidelijk gemaakt.

Tip 1: Blijf netjes en laat je joggingbroek in de kast liggen

Vergaderen via Zoom hoort bij het ‘nieuwe normaal’. Tegenwoordig doen we dit meerdere keren per dag. We staren naar het scherm en vragen ons af: blijft dit voor altijd? Je kunt er maar beter het beste van maken. En vergeet niet om moeite te doen voor je uiterlijk, ook al ben je thuis. Het klopt dat een joggingbroek lekker en comfortabel zit. Maar zo wil je toch niet overkomen onder collega’s? Dus doe uit die comfortabele kleding en ga op je paasbest die belangrijke digitale vergadering in! Na de vergadering kun je altijd weer omkleden.

Waarom kantoorkleding belangrijk blijft

Welke kleding je draagt heeft verband met de mate van vertrouwen en productiviteit. Zodoende is het belangrijk om ook thuis kantoorkleding te blijven dragen. Sterker nog: wie zich professioneel kleedt heeft een beter zelfbeeld.

Invloed op je werk ethiek

Wie een dag in comfortabele kleding doorbrengt, is over het algemeen minder serieus. Je hebt dan niet alleen zin in een dutje, maar je hebt ook moeite om een onderscheid te maken tussen de werkmodus en thuismodus.

Tip 2: Voorkom afleiding door kleding

Of je nu in een sollicitatiegesprek zit, op een conferentie aanwezig bent of gewoon deelneemt aan een vergadering: jij staat in het middelpunt van de aandacht. Men vertrouwt op je kennis, vaardigheden en expertise. Het laatste wat je nodig hebt als je met je virtuele publiek praat is afleiding. En ja, dit geldt ook voor kleding.

Tip 3: Kies voor ‘less is more’

Bij het kiezen van wat u wilt dragen voor videocommunicatie, kunt u altijd het beste een optie kiezen waar ‘less is more’ is. Oftewel: kies voor een subtiele en bij voorkeur effen kleur kleding. Daarmee kom je eenvoudig en klassiek over.

Tip 4: Blijf altijd professioneel

Natuurlijk begrijpen klanten en collega’s weten dat je thuis werkt en dat je ook een beetje comfort wilt. Onthoud echter dat een huispak je professionele imago niet veel goed doet. Draag dit dus niet tijdens een belangrijke video call, maar daarna kan natuurlijk wel. Wek de indruk dat, ongeacht waar je werkt, er geen verschil is qua werk ethiek. Kleed je dus netjes en klassiek voor een video conferentie of zoom call en maak een goede indruk. Zie, eigenlijk is het zo moeilijk nog niet!