Vivienne Westwood’s politieke statement

We zeggen New York gedag en vliegen terug naar Londen waar momenteel de Fashion Week plaats vind. Terwijl deze momenteel volop aan de gang is, zijn de Engelsen nog aan het napraten over de show van Vivian Westwood. De ontwerpster pleitte in haar Red Label Show namelijk voor de Schotse onafhankelijkheid. Bijna alle modellen droegen buttons en labels met ‘yes’ erop. 

Vivian Yeswood

In een referendum dat op 18 september plaatsvindt stemmen de Schotten voor of tegen de scheiding met Groot Brittannië. Een historisch moment dus, en Vivian Westwood wil dat moment niet voorbij laten gaan, zonder haar mening te laten horen. “Ik haat Engeland. Ik vind de Schotten leuker, omdat ik van mening ben dat zij beter zijn dat wij. Ze zijn democratischer.” Aldus de Engelse Westwood. 

Punk prinses 

De ontwerper, die haar faam kreeg in het punktijdperk, liet zelfs de stoelen voor de bezoekers niet met rust. “Ik vind het zo spannend. Hopelijk winnen de Schotten. Het zou het begin kunnen zijn van een nieuwe wereld, een betere wereld. Zij kunnen de eersten zijn” stond er op iedere zitplek. 

Cat-talk

De laatste jaren gebruikt Westwood haar connectie met de modewereld vooral om belangrijke kwesties aan het licht te brengen. De 73-jarige ontwerper gebruikt haar catwalk vooral als activist. “Het is een uitgelezen kans om te zeggen wat je echt vindt” aldus Westwood, die in de show met haar kleindochter de finale liep. 

Pakken en prints 

De lente-zomercollectie was typisch Vivienne Westwood: trendy en vrouwelijk. Het standpunt achter de kleding was interessanter. De modellen droegen veel pakken – met krijtstrepen bijvoorbeeld – met grote schouders. En dat in combinatie met de make-up: heftige felle kleuren in de meest rare vormen – snorren, stippen en vlekken. Een soort statement tegen politici. Na alle statements zagen we de stijl terug van Westwood in de bustiers en blouses. Verder veel (avond)jurken, met veel prints. Daar zeggen wij ook ‘yes’ tegen!

Geschreven door Aminanta Minte