Veel mensen volgen de laatste modetrends en kopen met enige regelmaat een nieuwe broek, trui, blouse of schoenen. Op een gegeven moment wordt het tijd om eens uit te zoeken welke kleding je niet meer draagt. In Nederland wordt veel aan kledingrecycling gedaan, maar wat gebeurt er met je afgedankte kleding als je deze in een kledingcontainer gooit?
Inzameling van kleding
In Nederland zijn we erg goed in het scheiden en recyclen van afval. Nederlandse gemeenten zijn verantwoordelijk voor de inzameling van kleding en textiel. In vrijwel alle gemeenten staan kledingcontainers waar inwoners hun kleding kwijt kunnen. Veelal hebben gemeenten contracten met recyclebedrijven die verantwoordelijk zijn voor het recyclen van kleding en textiel. Ook goede doelen doen mee aan kleding- en textielrecycling. Met enige regelmaat valt er wel eens een plastic zak in je brievenbus met de vraag om deze te vullen met tweedehands kleding. Naar schatting wordt er in Nederland jaarlijks zo’n 70 miljoen kilo aan textiel en kleding ingezameld. Naast inzameling van kleding, krijgt kleding vaak ook een tweede leven doordat particulieren onderling kleding uitwisselen door het bijvoorbeeld te verkopen.
Hergebruik of recycling
Na inzameling van de kleding wordt er een eerste grove sortering gemaakt, waarbij een scheiding gemaakt wordt tussen hergebruik van kleding en kleding dat wordt gerecycled. Bij hergebruik wordt het product in min of meer dezelfde toestand opnieuw gebruikt. Soms wordt de kleding nog wat opgelapt of er worden wijzigingen aangebracht. Bij recycling wordt het product voor andere doeleinden gebruikt. Gemiddeld wordt zo’n 55 procent van ingezameld kleding hergebruikt. Voor recycling is ongeveer 37 procent van de kleding geschikt en 8 procent is onbruikbaar en kan als afval gezien worden.
Methodes voor recycling
In heel veel branches zijn poetslappen nodig. Veel afgedankte kleding wordt aan bedrijven verkocht die gespecialiseerd zijn in het maken van poetslappen. Verder kan kleding weer verwerkt worden tot de oorspronkelijk vorm, zoals garen. Hiermee kan nieuwe kleding gemaakt worden of andere producten, zoals vloerkleden. Energie vergelijken en afgedankte kleding gaan ook heel goed samen. Kleding wordt steeds vaker gebruikt om te dienen als isolatiemateriaal. Hierbij kan kleding heel goed ingezet worden voor zowel thermische als akoestische isolatie. En wel eens bij energie vergelijken een energieleverancier gevonden die het verbranden van kolen heeft vervangen door verbranding van afgedankte kleding? In Zweden bestaat al een energiecentrale die afgedankte kleding van de H&M verbrandt en hierdoor geen kolen meer nodig heeft. Verder wordt kleding gerecycled tot vulmiddel voor bijvoorbeeld meubels, matrassen, autostoelen en dergelijken.
Inzameling van kleding loont
Wanneer je kleding weg doet, loont het zeker om je kleding apart in te zamelen. Zo komen al miljoenen kilo’s minder restafval in het milieu terecht. Wil je helemaal duurzaam met je kleding doen? Denk dan al voor aankoop na of je een kledingstuk echt wel nodig hebt. Impulsaankopen blijven de belangrijkste oorzaak van het weggooien van kleding. Ook met de aankoop van organische en milieuvriendelijke kleding, lever je een belangrijke bijdrage aan het milieu. Deze kleding is namelijk nog gemakkelijker te recyclen.
Moedermelk bewaren in je eigen ketting?